maandag 7 maart 2011

morning after

Ik had hem ontmoet op een avond die blauwgrijs was met een beetje paars, van sigarettenrook met discolampen. Hij had een glitterplakkertje op zijn nek en hij kwam naar me toe terwijl ik naar mezelf aan het kijken was in de spiegel achter de bar. ‘Ik kan je wel een goocheltruc laten zien.’ Met twee bierviltjes deed hij iets, maar ik zag het niet goed want ik was naar zijn hoed aan het kijken. Dat was een slecht teken, want als ik een hoed zie in de Melkweg weet ik dat ik het bijbehorende hoofd dezelfde avond aan het aflebberen zal zijn. ‘Wacht, ik doe het nog een keer.’ Hij draaide de viltjes om. ‘Zie je?’ Ik zag het niet, maar ik zei ja en deed mijn meest charmante lachje. ‘We gaan wel dansen vanavond hè? Ik heet trouwens Frans.’ Stomme naam, dacht ik, maar ja, die hoed.


Ik fiets langs een man die als de beste een vogel na kan doen. Hij staat bij de Albert Heijn, naast een man verkleed als indiaan die flyers uitdeelt. De indiaan ziet er tamelijk verdrietig uit, dus misschien probeert de vogelmeneer hem op te vrolijken. Het lijkt niet te werken. Op het fietspad heeft iemand met stoepkrijt LUL geschreven, daarna GEK, KAK en STOP. Wie zegt er nu nog kak, denk ik. Het is vast een veertiger die dat geschreven heeft. 


Zweetdruppels zijn overdag een van de meest vervelende dingen die er bestaan, maar ’s avonds laat zijn ze aantrekkelijk, van die glanzende, zoute sporen op je voorhoofd en je rug. Mensen worden mooier van wild dansen. Ze glimmen in het donker en ze hebben grote pupillen, en met een beetje fantasie lijken ze best op pornosterren. Ik zag Frans vanuit de verte, hij had zijn knoopjesshirt uitgedaan, en de zweetspoortjes op zijn armen waren woest aantrekkelijk. Ik danste heel tactisch in de richting van zijn blonde krullen, gewapend met zwiepend haar en subtiele armbewegingen, maar opeens was hij verdwenen in een kluwen wiebelige meisjes. Even later zag ik hem een meisje met donkerbruine krullen tegen de muur drukken. Het zag eruit alsof ze elkaar wilden verbrijzelen, maar dan met een heleboel tongbeweging. Zijn hoed hing half op haar linkeroor.


Mijn koffie klotst over de rand van het kartonnen bekertje. Ik lik de hete vloeistof van mijn hand en kijk met half dichtgeknepen ogen naar de zon die een beetje halfslachtig over de gracht schijnt. Het meisje dat naast me op het terras zit heeft het over haar liefde voor mandarijntjes. Ik heb de neiging om er iets over te zeggen maar ik weet niks.


Ik zweefde een stukje boven de vloer, of misschien was ik wel onzichtbaar. De mensenmassa achter me bestond nu uit een grote, bewegende klomp vlees met een heleboel benen en armen met armbandjes. Het meisje met bruine krullen was erin verdwenen maar Frans smaakte nog wel naar haar vanillelipgloss. Hij had een tattoo van een driehoek op zijn onderarm. Hij vroeg of ik meeging naar zijn huis, en ik stemde in. Buiten was iemand in de sneeuw aan het overgeven en ik struikelde over mijn hakken. Het was veel te koud en de straat leek wel yoghurt. Bij hem thuis zoende hij me alsof zijn leven er vanaf hing, en mompelde iets over dat ik de vreemdste wenkbrauwen had die hij ooit had gezien. Hij vroeg of hij er eentje mocht hebben. Ik gaf hem in ruil voor zijn tandenborstel.


Er zit een klein, bruin envelopje in mijn tas. Ik zet mijn koffie naast me neer en kijk erin. Drie Polaroids van een jongen met hoed en driehoekstattoo die op een tafel ligt; we waren tafelkleed aan het spelen maar hij viel in slaap. Hij is nummer 27 van mijn slapende-jongens-met-hoedenverzameling en hij zal prachtig passen aan mijn muur tussen Boris met de bolhoed en Cas met de flaphoed met veer. Ik berg de foto’s weer op en besluit dat ik nu ga beginnen aan de jongens met vlinderdasjes.

1 opmerking:

  1. Dag kind
    Geweldig verhaal!!! Enige zorgelijke vind ik, naast de vanillelipgloss, en het daarmee verbonden risico op iets naars dat kissing disease heet, het feit dat je het om 04:40 geplaatst hebt...
    Kus
    Je moeder

    BeantwoordenVerwijderen